Osovský masopust 2022

Osov – Po roční přestávce vynucené covidem, se opět v sobotu 12. března 2022 konal osovský masopust, tentokrát už v době postní. Začal jako obvykle u osovecké kapličky masopustní fraškou a žádáním o právo koledy masopustní. Ve frašce tentokrát vystoupili pejsek a kočička, kteří pekli bábovku do televizní soutěže, kde jim ji ošklivě zkritizoval porotce velký šéf. Obě zvířátka tak dospěla k přesvědčení, že:
Televizní soutěže, vystrčíme za dveře, budeme jíst co nám chutná a ty rady v televizi, nám mohou být putna!
Lidí se tentokráte sešlo kolem stovky a z toho bylo okolo čtvrtiny dospělých a většina dětských masek. Masopustní průvod pak v čele s medvědem v podání osvědčené Jany Červené a za hudebního doprovodu na korbě hasičské tatry vydal na pochod směrem k Osovu a do kopce k hasičárně, kde bylo připraveno posezení s gulášem. Další občerstvení mohli účastníci průvodu ochutnat u některých domácností. Jako obvykle hodnotila nezávislá komise nejhezčí dětské a dospělé masky a maškaráky a také občerstvení, které jí – té komisi – utkvělo v paměti. Byly to hlavně koblihy u Chvojků a větrníčky u Obecního úřadu. Zlatou medaili však dostaly bramboráčky a bavorské vdolečky Hanky Moučkové v Osovci. Každá dětská maska obdržela lízátko za účast a maska nindži, horse teamu a kostlivce i věcné odměny a diplomy.
Z dospělých masek se na třetím bronzovém místě umístila maska šašků Lídy Kozákové a Marie Plecité společně s maskou turistického rozcestníku Markéty Vaňatové. Druhé místu patřilo vosaři Františku Sklenářovi a jeho roji rozverných vos. Nejvýše na bedně se ocitla Pipi dlouhá punčoška v podání Miloše Horáka, která zaujala většinu pocestných svými oranžovými vlasy a řasami a také velkými a pevnými ňadry.
Pak už se hodovalo a pilo. K poslechu a tanci hrála do pozdních večerních hodin skupina Uvidíme.