Osovský masopust 2024

osv_20240203_msp_maple_2Na samém počátku února jsme v naší obci jako každým rokem přivítali Osovský masopust, který se již stal nedílnou součástí našeho zimního společenského života. Tento lidový svátek je podřízen běhu církevního kalendáře, je to čas veselení a hodování, nastává po Třech králích a končí na Popeleční středu. Letos je to období trvající od 6. ledna do 14. února.

Naše akce se uskutečnila v sobotu 3. 2. od 13.30 hodin, kdy jsme se tradičně sešli u kapličky v Osovci a byl nás tentokrát pěkný počet – včetně maškar to bylo kolem devadesáti lidí. Jako vždy musela paní starostka z moci vrchní jí svěřené udělit právo masopustní koledy, dvě stále aktuální písničky V+W+J a Karla Hašlera v podání tria M. Randák, P. Čaboun a J. Kozák a pak se podávalo bohaté občerstvení.

Následně se průvod civilů a maškar za doprovodu hudby vezoucí se na hasičském voze vydal na cestu obcí. Zde nás čekalo několika zastávek u domů, kde bylo rovněž připraveno nejrůznější lahodné pohoštění. V čele průvodu vedl elegantní medvědář M. Rost velmi akčního vyhladovělého medvěda v podání Jany Červené, kterému se do kasičky na břiše přispívalo na obživu. Statečný medvěd neváhal kontaktovat i projíždějící řidiče, včetně jednoho velikánského nóbl autobusu. Vesele jsme doputovali k obecnímu úřadu – i tady na nás čekalo pohoštění a uskutečnilo se defilé masek, aby porota mohla vybrat vítěze. Přihlížejícím se přehledně představilo 13 dětských a 23 dospělých masek, jedna pěknější než druhá. Kočičky, krásné princezny, fešný vojáček, motovidla, Mach a Šebestová, pěkná velká moucha, dýně, bylo jich nepřeberně. Také se tančilo a bylo zábavno. Další zastávka byla u prodejny Coop a odtud posléze průvod zamířil k hasičské zbrojnici. Také na této trase hospodyňky podávaly chutné občerstvení, letos mezi dobrotami získaly první cenu skvostné koblihy paní Chvojkové. V hasičské zbrojnici byly další stoly plné dobrot.

Zakončení akce proběhlo ve Staré škole, kam účastníci zamířili od hasičské zbrojnice, aby se tu hojně nasytili sulcem a zabijačkovou polévkou a pokračovali ve veselení. Ale ještě před tím zde porota udělovala ceny za nejlepší masky. Protože všechny byly velice pěkné a propracované, bylo nesmírně těžké z nich vybrat ty nejpovedenější. První místo v dětské soutěži vyhrál důmyslně sestrojený stříbrný robot, dále se umístili malinká kuchařinka a působivý modrý Avatar. V kategorii dospělých zvítězili dva vodníci jako živí, další byly Svatá trojice a zlověstná Černá vdova nesoucí na zádech v nůši kostru. Výherci obdrželi odměny, diplomy a zasloužený aplaus přihlížejících. Mimořádnou cenu dostala klasická masopustní maska – slamáci.

Pak už do pozdních večerních hodin vyhrávala hudba, osvědčený DVB, který svým repertoárem spolehlivě jako vždy potěšil veškeré osazenstvo hospůdky. Všem, kteří se podíleli na bezchybné organizaci a průběhu našeho povedeného Masopustu patří velké díky.

 

 

Nejnovější příspěvky

  • Osovský běh tam a zpětBlíží se Osovský běh tam a zpět 2024
    Blíží se třetí ročník osovského běhu tam a zpět aneb Poběžíme spolu nahoru a dolů. V přiložené pozvánce ZDE naleznete […]
  • Tradiční osovský akord
    Sobota 15. června byla dnem konání dalšího ročníku Osovského akordu, tradiční akce, která má výmluvný podtitul Od […]
  • Pochod a let čarodějnic 2024
    Letošní Čarodějnice 2024 se od těch minulých podstatně lišily tím, že kvůli velkému suchu platil zákaz pálení ohňů, […]
  • Den osovských žen 2024
    Den osovských žen (DOŽ) se za dlouhou dobu své existence 22 let stal již proslulým. Letos jsme se poprvé sešli ve […]
  • Osovský masopust 2024
    Na samém počátku února jsme v naší obci jako každým rokem přivítali Osovský masopust, který se již stal nedílnou […]
  • Osovsko-osovecká alej "Lipůvka".Osovsko-osovecká alej „Lipůvka“
    Koncem 17. století se ujal osovského panství rod Kauniců, jehož člen Jan Adolf hrabě z Kaunic, hejtman Podbrdského […]
  • Slavnost světel. Foto Marie PlecitáSlavnost světel 2023
    Začátkem listopadu si každoročně připomínáme dobu Dušiček, a to již tradiční Slavností světel. Scházíme se u hasičské […]