Osovská regata je tradicí

Osovská regata už se stala tradicí. Letos byl její termín určen na 12. srpna a bylo to moc dobře vybrané. Dny předcházející této sobotě byly spíše listopadové a teploty tomu odpovídaly. Ovšem v tento den se nad námi nebe smilovalo a poslalo nám nádherné letní počasí, které přímo vyzývalo k návštěvě koupaliště. Pokud je ta návštěva spojená s vodními hrátkami a bohatým občerstvením, jako bylo u nás, co si lze přát víc?

Do Osovce tentokrát dorazilo snad 250 lidí, možná i víc, spousta z naší obce, ale nejméně polovina přespolní, i z větší vzdálenosti, například z Kladna přijel i krásný kozlík Delon, který se stal jednou z nejvyhledávanějších atrakcí pro děti, které tu měly k dispozici i dva dětské skákací hrady. Ve 14 hodin lodní siréna odstartovala radovánky na vodě, z nichž první byla jízda vlastnoručně vyrobené lodě ze Všeradic, toho roku zde jediné, protože ostatní soutěžní plavidla pro zjednodušení dodal spolek KOS. Soutěžilo šest posádek, ale žádný čistokrevný Osovák mezi nimi nebyl. Tři posádky byli chataři z Osovce, jedna posádka opět chatař z Osovce, jedna z Nových Dvorů a jedna ze Všeradic. Úvodem měl jeden z členů každé z nich nasednout na barel a plout, což se jaksi příliš nedařilo, barely neposlouchaly a shazovaly své řidiče do vody stále a opakovaně, jen jednomu se podařilo skutečně jet. Zasmáli jsme se srdečně, protože cizí trable vždy potěší, a zhlédli další disciplínu, kterou byla jízda k delfínovi. Ta se podařila a následoval boj o míčky vytahované z vody síťkou. Jako poslední přišla na řadu vodní bitva. V celkovém hodnocení obsadili první místo sourozenci Strnadovi ze Všeradic. Pak už tu byl Ostrov pirátů a plavba dětí k němu pro ovoce z košíku. Těch dětí bylo tolik, že se snad ani nedaly spočítat. Velmi úspěšná a radostná disciplína. Netrpělivě očekávaný byl běh suchou nohou po prknech položených přes koupaliště napříč, kterého se ve čtyřech kategoriích zúčastnilo neuvěřitelných 56 závodníků. Málo vážící děti přelétnou na druhý břeh raz dva, pro dospělé je to mnohem náročnější. Rovnováha se udržuje velmi ztuha, a co chvíli se spadne do vody. To byla legrace, pěkně jsme se pobavili nesnázemi běžců, mezi nimiž byli ve svých kategoriích nejrychlejší T. Kašpar a O. Mezek, z dětí získali výhru Ondra a Vítek Průchovi. Zvláštní cenu hlavního organizátora M. Toula za umělecký dojem obdržel J. Šmejkal.

Po krátké přestávce vyplněné reprodukovanou hudbou, kterou po celý den skvěle zprostředkovávali J. a P. Čabounové, přišel před návštěvníky Jarda Kráčmera řečený Riki s bičem Indiana Jonese a ukázal nám své umění v jeho používání. To byl závěr hlavní části programu a za chvíli ve velkém stanu zahájila své skvělé vystoupení country skupina Stopaři. Sedělo a hrálo se až do půlnoci a nálada byla výborná, stejně jako celý průběh akce.

Poděkování patří všem sponzorům, samozřejmě organizátorům, všem, kteří přiložili ruku k dílu a bylo jich hodně, rodině Sklenářových, Šmejkalových, I. Pollukové a J. Slánské za obsluhu stánku s občerstvením, D. Lhoteckému za míchání skvělých nápojů, nesmíme zapomenout na oba

Osovská regata. Foto Marie Plecitám, že jsem na někoho nezapomněla, a pokud ano, moc se omlouvám, ke stáru mi přestává sloužit hlava.

Teď už se všichni těšíme na Osovský běh tam a zpět v sobotu 16. září 2023. Srdečně zveme všechny příznivce dobré zábavy a pevně věříme, že to bude stejně vyvedená akce jako Regata.

Video z regaty (autor Vladimír Ekrt)

.

Nejnovější příspěvky

  • Osovský běh tam a zpětBlíží se Osovský běh tam a zpět 2024
    Blíží se třetí ročník osovského běhu tam a zpět aneb Poběžíme spolu nahoru a dolů. V přiložené pozvánce ZDE naleznete […]
  • Tradiční osovský akord
    Sobota 15. června byla dnem konání dalšího ročníku Osovského akordu, tradiční akce, která má výmluvný podtitul Od […]
  • Pochod a let čarodějnic 2024
    Letošní Čarodějnice 2024 se od těch minulých podstatně lišily tím, že kvůli velkému suchu platil zákaz pálení ohňů, […]
  • Den osovských žen 2024
    Den osovských žen (DOŽ) se za dlouhou dobu své existence 22 let stal již proslulým. Letos jsme se poprvé sešli ve […]
  • Osovský masopust 2024
    Na samém počátku února jsme v naší obci jako každým rokem přivítali Osovský masopust, který se již stal nedílnou […]
  • Osovsko-osovecká alej "Lipůvka".Osovsko-osovecká alej „Lipůvka“
    Koncem 17. století se ujal osovského panství rod Kauniců, jehož člen Jan Adolf hrabě z Kaunic, hejtman Podbrdského […]
  • Slavnost světel. Foto Marie PlecitáSlavnost světel 2023
    Začátkem listopadu si každoročně připomínáme dobu Dušiček, a to již tradiční Slavností světel. Scházíme se u hasičské […]