Tradiční osovský akord

kos_20240615_akord_jok_4Sobota 15. června byla dnem konání dalšího ročníku Osovského akordu, tradiční akce, která má výmluvný podtitul Od hudebky k rokenrolu. To je vypovídající popis hudebního programu, ve kterém se střídají hudební tělesa i jednotlivci nejrůznějších žánrů. Ve 13 hodin osvědčený moderátor Josef Kozák přivítal v areálu osoveckého koupaliště všechny přítomné a uvedl první vystupující, kterými byly zpívající děti osovské mateřské školy. Ty přednesly několik písniček a předaly slovo rovněž zpívajícím dětem ZŠ, které i zahrály na flétničky a za doprovodu kytary představily školní hymnu. Po nich přišla na řadu talentovaná dvanáctiletá kytaristka a zpěvačka Natálka Šlosarová, kterou jsme obdivovali už na DOŽ. Nejprve mladší děti z kroužku Tanči s námi! a po nich ty starší předvedly v kostýmech své tanečky pod vedením paní Ivany Krutské. Z Domečku Hořovice se dostavili mladí hráči na ukulele, no a pak tak nějak vypadla elektřina a nastala pauza, což ovšem vůbec nevadilo, protože šikovný moderátor využil nenadálou mezeru, seznámil přítomné s nadcházejícími aktivitami spolku KOS a obce, z nichž nejbližší je Osovská regata a Osovský běh, a poděkoval sponzorům a všem, kteří se podíleli na přípravě a konání akce. Za chvíli bylo opět vše v pořádku a program pokračoval tanečky mladších dětí a následně dospělých tanečnic z Nových Dvorů, které působivě předvedly své pohybové umění za zvuků slovenských písní. Poté Akordeony ZUŠ Hořovice zahrály populární filmové melodie a zatančily starší děti. Soubor ZUŠ Hořovice Horband se prezentuje profesionální úrovní, což předvedl i zde, absolvent ZUŠ Louny Michal Schedivý precizně zahrál na klavír a rovněž soubor LaBanda z Muzikantského domečku a Hravé školy Muzikula ZUŠ Kolín předvedl svou hudební dovednost. Děti z osovského kytarového kroužku zahrály na kytary a po nich vystoupila kolínská skupina RockBanda. Rovněž z Kolína přijeli Sněženky a machři, kteří naprosto bravurně vystřihli dvě písničky Anety Langerové, stejně jako další skladby. Následoval kytarista a zpěvák Raďouch a Roofers ze ZUŠ Příbram. Vysokou úroveň prokázala i skupina Beat Sisters, stejně jako již zavedená populární místní skupina Uvidíme, která uzavírala program. To už se i tančilo.

Co se týká organizace této bezpochyby velké akce, stále je jí průběžně věnováno mnoho času a práce, i když během let praxe se celý tým již propracoval na zcela profesionální úroveň. Největší zásluhu na konání Akordu má předseda spolku KOS Osov Pavel Čaboun, který vše vymyslel, s pomocí přátel postavil jedno velké a jedno malé pódium, oslovuje kapely, sponzory, zařizuje vše potřebné a aby toho nebylo málo, je rovněž interpretem. Totiž akce je jeho srdeční záležitost a on ji zvládá s lehkostí renesančního člověka, který dokáže i nemožné.

Průběh letošního setkání s hudbou trochu pošramotilo počasí, které se tentokrát nevyvedlo úplně podle našeho přání, ale i tak se tu sešel velký počet návštěvníků, kteří byli před deštěm chráněni stany, k dispozici měli hojnost jídla a pití a zdáli se být spokojení. Děti dováděly ve skákacím hradu a občasné poprchávání jim vůbec nevadilo. Tak zase za rok, ale ještě předtím na Osovské regatě 17. srpna 2024 v areálu koupaliště v Osovci od 14 hodin